Krkonoše, Czechia

Our first getaway as a family of three

Noordi Fjordi 2022 2v1 kočárek v barvě 842 Fern‎* DAROVÁNO / ve spolupráci s Noordi

Když jsme přijímali spolupráci s Noordi a jejich kočárkem Noordi Fjordi, hned se nám vybavila příhoda z naší dovolené na Šumavě, kde jsme strávili krásné čtyři dny na začátku babího léta 2020 v apartmánu Pod hrází u obce Hodňov. Apartmán se opravdu nachází přímo pod hrází starého olšinského rybníka a doslova co by kamenem dohodil od naučné stezky právě okolo rybníku Olšina, kam jsme se také pod taktovkou Póla vypravili na „krátkou procházku“.

Pólík místo objevil procházením Google Maps a jevilo se to jako „rychlá procházka“ okolo rybníka, kam jsme jako amatéři vyrazili bez ničeho… (ani nic neříkejte, prosím :D) Pokud jste klikli na odkazy výše, už víte, že celková délka trasy okolo rybníku Olšina je 7 322 metrů. A ačkoliv udávají, že orientační čas zdolání je 1 hod. 20 min., věřte že s tolika krásnými scenériemi (na užívání si a focení), s tolika interaktivními prvky na pobavení (vor na řetězu nebo dětská chaloupka) a s pauzama na svačiny (které jsme my teda neměli) je to opravdu výlet na minimálně půl den.

A taky že byl! A parádní. Je třeba ale vzít v potaz, že se jedná o turistickou trasou reálnými šumavskými mokřady, rašeliništi a přilehlými biotopy. Její velká část vede po povalových chodnících, ale spoustu úseků je třeba zdolat reálným přírodním terénem – a ten může být třeba podmáčený. Podmínky a stav trasy se mění vlivem ročních období i aktuálního počasí. S ohledem na charakter terénu tedy nejde o úplně bezproblémovou „procházku“ za každého počasí v žabkách. My teda naštěstí vždycky máme na nohou boots.

Co když si ale na podobný výlet vyrazí pětičlenná rodina? Dvě děti v nosítkách (jedno maminka a jedno tatínek) na zádech, jedno dítě v kočárku, batoh se sváčou nese tatínek na hrudi a před nimi několik podmáčených úseků, kde prostě kočárek neprojede. No, může to dopadnou všelijak… v tomto případě tichou domácností.

Když jsme viděli podobnou situaci několikrát (vždy nám rodinka utekla, když jsme se někde sekli s focením, ale my je pak vždy dohnali, když zdolávali právě zmíněné náročné úseky terénu), říkali jsme si, jak bychom to asi dělali my, kdyby se nám poštěstilo mít miminko… No, a teď si to konečně budeme moci vyzkoušet <3

 



Noordi Fjordi kočárek se totiž pyšní přívlastkem off-road a než jsme na spolupráci kývli, pečlivě jsme si ho „proklepli“. Jeden z důvodů pro velké ANO bylo video s podtitulem „Designed to Explore Nature“, které nám nezávisle na osobě připomnělo právě Olšinu :D

12:48:12 B: Je dokonce znaceny jako off-road kocarek. Mrkni na video.
12:50:51 B: Treba 1:08, co by za to dali v te Olsine v bazine 😃 Hned jsem se tomu smala
12:50:51 P: (ve stejný okamžik jako předchozí zpráva) vidim Olsinu 😃
12:50:55 B: 😃😃😃
12:50:56 P: JO
12:51:01 B:  Hned sis na to taky vzpomnel, jo? 😃
12:51:03 P: jo, akorat oni meli tri
12:51:05 B: 😃

A tak jsme si řekli, že až bude #Kyzivatko na světě, tak to „prubneme“ a uděláme si na Olšinu výlet všichni tři i s naším mentolově zeleným Noordi Fjordi.

Protože, kočárek by měl bez obtíží zvládnout štěrk či lesní nezpevněnou hliněnou cesta s menšími kořínky (takže dřevění chodníčky levou zadní taky) a v méně přístupném terénu jako jsou větší kameny, kmeny nebo močály se prostě a jednoduše rozloží, přenese a složí zase zpátky. Tak uvidíme. #ChallengeAccepted



Teď ale na chvilku zpátky do reality – na naši první cestu jsme (samozřejmě) zvolili raději něco víc poklidného (i s přihlédnutím toho, že už je podzim – mokro, podmáčeno, …) a vyrazili jsme do Krkonoš. Přesněji do Pece pod Sněžkou. Užili jsme si tři propršené dny, které Noordi Fjordi zvládl bravurně. Lesní stezičky, štěrkové cesty, děravé asfaltky i kamínky jsme zdárně zdolali. Někdy lehčeji a někdy bylo zapotřebí trochu „zakormidlovat“, ale dostali jsme se, kam jsme potřebovali. Takže za nás hlásím – po první menším výletu do přírody jsme spoko.

Právě na pohodlí děťátka za jakýchkoli dešťových a povětrnostních podmínek je zaměřena čtvrtá generace kočárků Fjordi, což u nás doma oceňujeme nejvíc.

Korbička se stříškou i nánožníkem je z voděodolné tkaniny a dokonale chrání miminko před větrem i deštěm. Takže zatímco máma a táta mokli v bundách/pláštěnkách a Bárb se mlžily a rosily brýle, naše děťátko spokojeně spalo/koukalo okýnkem ven v teple a pohodlí. Ke kočárku je i slída, kterou jsme využili při dlouhém vydatném dešti – „jako když leje z konve“.

Kapky deště na látce krásně ulpí a nikam se ani nehnou. Můžete je dokonce zkusit sfouknout a uvidíte, jak se odkutálí na zem. (Odzkoušeno za Vás :)) Moc oceňujeme i voděodolné ochrany zipů a spojů.